Potřebujete bydlení, na které vám stačí důchod? Dostupné bydlení je určené pro příjemce starobního důchodu s trvalým bydlištěm v Brně, kteří jsou samostatní a mohou bydlet v bytech. Další možností bydlení pro seniory nabízí sdílené bydlení a také bezbariérové bydlení, které se zaměřuje na osoby se sníženou pohyblivostí.

Dostupné byty pro seniory

Dostupné byty pro seniory jsou malometrážní byty v majetku statutárního města Brna za snížené nájemné (min. 85 Kč/m2/měsíc) a jsou určeny pro seniory bydlící v současné době v bytě, který nevyhovuje jejich potřebám a možnostem (např. velikostně nepřiměřený byt, vysoký nájem, bariéry neumožňující plnohodnotné užívání bytu apod.).  Zajištění dostupného bydlení za snížené nájemné pak dává nájemcům možnost si ze svých příjmů zajistit služby pro pomoc v domácnosti (například nákupy či dovoz obědů apod.).

Jaké jsou podmínky pro podání žádosti? Žadatelé musí splňovat obecné podmínky pro žadatele o obecní byt. Dále mohou podat jednotlivci i páry, kteří pobírají starobní důchod a mají trvalé bydliště v Brně. Musí být soběstační a jejich zdravotní stav jim musí umožňovat vést samostatný život.

Kde mohu žádost podat? Na Bytovém odboru Magistrátu města Brna.

Jak probíhá výběr žadatelů? Podle kritérií schválených Radou města Brna je vytvořen pořadník s přihlédnutím na počet osob a velikost bytu je žadateli s nejvyšším počtem bodů nabídnut uvolněný byt.

Formulář k žádosti? Žádosti si můžete stáhnout zde.